23/12/08

Σχέδιο δολοφονίας του Ελληνα δημάρχου της Χειμάρρας


Στάση αναμονής τηρεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με τη «στοχοποίηση» του πρόεδρου της «Ομόνοιας», του κόμματος της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, Βασίλη Μπολάνου, από ΜΜΕ και βουλευτές της γειτονικής χώρας, που έχουν επιδοθεί σε ένα ανθελληνικό μπαράζ δημοσιευμάτων και δηλώσεων σε βάρος του.

«Η Ελλάδα παρακολουθεί με διακριτικότητα τα τεκταινόμενα στην Αλβανία, σε σχέση με το κόμμα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και τον πρόεδρό του, Βασίλη Μπολάνο», δήλωσε στη zougla.gr συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» δέχεται ευθείες απειλές για τη ζωή του, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της zougla.gr, προγραμματίζεται συλλαλητήριο εναντίον του στη Χειμάρρα, παρουσία Αλβανών βουλευτών και… «αγανακτισμένων» Αλβανών πολιτών, που θα μεταφερθούν στην πόλη με λεωφορεία από το Τεπελένι.

Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται το ενδεχόμενο προβοκάτσιας στη Χειμάρρα, εκμεταλλευόμενοι και το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, μετά τα τελευταία επεισόδια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Το ενδιαφέρον στοιχείο στην υπόθεση αυτή, είναι πως οι σοβαροί Αλβανοί πολιτικοί ανησυχούν για τις σχεδιαζόμενες ενέργειες κατά του στελέχους της ελληνικής μειονότητας. Η ανησυχία αφορά, μάλιστα, στην ίδια τη συνεχιζόμενη, έστω μετ’ εμποδίων, διαδικασία μελλοντικής ενσωμάτωσης της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Σε αυτό το κλίμα, γνωστός Αλβανός πολιτικός σε πρόσφατη κατ’ ιδίαν συνομιλία του με δυτικούς διπλωμάτες στα Τίρανα, εξέφρασε την ανησυχία του, για τη δραστηριότητα ακραίων εθνικιστικών κύκλων στη Χειμάρρα, χωρίς να αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο προβοκάτσιας, μέσω κάποιας βίαιης ενέργειας.

«Κόκκινο» πανί για το υπόμνημα

Αφορμή του μένους κατά του Βασίλη Μπολάνου στάθηκε το υπόμνημα που κατέθεσε πρόσφατα η «Ομόνοια» στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής, με το οποίο ζητείται να επικυρωθεί το Σύμφωνο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον η γειτονική χώρα σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, όπως αυτά απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.

«Η Αλβανία εφόσον θέλει να ενσωματωθεί στην Ε.Ε. θα πρέπει να καταλάβει την υποχρέωση που έχει απέναντι στις μειονότητες και συγκεκριμένα απέναντι στην ελληνική εθνική μειονότητα», δήλωσε στη zougla.gr ο πρόεδρος της «Ομόνοιας», επαναλαμβάνοντας την πλήρη υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Αλβανικές εφημερίδες κατηγορούν τον πρόεδρο της «Ομόνοιας» για… «αποσχιστικές» τάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο της «Gazeta Shqiptare» που «βλέπει» αίτημα για αυτονόμηση της Βορείου Ηπείρου, στο υπόμνημα της «Ομόνοιας». «O Μπολάνος ζητάει αναγνώριση της Βορείου Ηπείρου», ο τίτλος του δημοσιεύματος, αν και στις 25 σελίδες του υπομνήματος δεν υπάρχει πουθενά αναφορά στον όρο «Βόρειος Ήπειρος» ή στο αίτημα για «αυτονομία» της περιοχής που πλειοψηφεί η ελληνική μειονότητα.

Ακόμη και στο δημοφιλές facebook έχουν δημιουργηθεί επτά… group κατά του Βασίλη Μπολάνου, όπου τα μέλη φέρονται κατά του προέδρου της «Ομόνοιας» και δημάρχου της Χειμάρρας.
Ζητούν την κεφαλή του Μπολάνου «επί πίνακι»

Την «κεφαλή επί πίνακι» του προέδρου της «Ομόνοιας», ζήτησαν από το βήμα της αλβανικής Βουλής, βουλευτές όλων των κομμάτων, ακολουθώντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, που χαρακτήρισε «εξτρεμιστές» τους συντάκτες του υπομνήματος.

Κάποιοι βουλευτές ζήτησαν ευθέως να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Βασίλη Μπολάνου και να αποπεμφθεί από τη θέση του δημάρχου Χειμάρρας. Άλλοι, τραβώντας το σχοινί ακόμη περισσότερο, άφησαν υπονοούμενα ακόμη και για τη σωματική του ακεραιότητα.

«Ο Μπολάνος είναι ελεύθερος να καθοδηγεί όποιον θέλει, όμως με τους Αλβανούς θα τα βρει άσχημα. Εάν το κράτος δε λαμβάνει μέτρα εναντίον ενός τέτοιου πολιτικού, ο οποίος δεν έχει κανέναν δεσμό με την ιστορία και το κράτος μας, οι πολίτες θα πρέπει να τον βάλουν στη θέση του. Και πολύ γρήγορα, θα τον βάλουν», δήλωσε συγκεκριμένα από το βήμα της αλβανικής Βουλής, ο Spartak Ngjela, βουλευτής του μικρού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος,

Ο βουλευτής Bujar Leskaj από το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, αποκάλεσε «σκουπίδι» τον πρόεδρο της «Ομόνοιας», που επιδιώκει να διαταράξει τις «φιλικές» σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. «Η προσωπική μου άποψη είναι πως αποτελεί ένα σκουπίδι, απομεινάρι του παρελθόντος, των εξτρεμιστικών εθνικιστικών ελληνικών κύκλων, ο οποίος δε βρίσκει έδαφος στην Αλβανία, σε αυτό το καλό κλίμα των πολύ καλών φιλικών σχέσεων», δήλωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Frrok Gjini, αφού χαρακτήρισε τη Χειμάρρα «σύμβολο της αλβανικής αντίστασης» έκανε γνωστό πως θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το δημαρχείο της Χειμάρρας κατά του Βασίλη Μπολάνου, για την «αντιαλβανική του συμπεριφορά».

Τέλος, ο βουλευτής Νikollaq Neranxi του κόμματος «Σοσιαλιστική Κίνηση για την Ολοκλήρωση», αποκαλεί το Βασίλη Μπολάνο «πολιτικό μπάσταρδο», κατηγορώντας τον και για διαφθορά . «Ο Μπολάνος, ένας πολιτικός μπάσταρδος, αφήνει τη Χειμάρρα στο σκοτάδι και σε μηδενική ανάπτυξη. Ο άνθρωπος αυτός δεν τηρεί το νόμο και εγώ με την ιδιότητα του βουλευτή καταγγέλλω αυτόν και όλους όσους τον συνοδεύουν, ότι πλησιάζει η ώρα που θα λάβουν την ποινή της κοινωνίας και του νόμου. Προσωπικά προτείνω σε τούτη τη Βουλή να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί με τη διαφθορά και τις μεγάλες παρανομίες, αναφορικά με την ιδιοκτησία της γης στην παραθαλάσσια περιοχή του νότου».
Πριν από μερικές ημέρες στα Τίρανα, ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, ενώ αυξήθηκαν τα απειλητικά τηλεφωνήματα, που τον… «προειδοποιούν» ακόμη για τη ζωή του.

Β. Ντούλες: Καλλιεργείται το εθνικό μίσος στην Αλβανία

Στο αλβανικό μένος κατά του προέδρου της «Ομόνοιας», έντονη ήταν η αντίδραση του Βαγγέλη Ντούλε, προέδρου του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου συμμετέχει η «Ομόνοια».

«Με μεγάλη ενόχληση παρακολουθούμε την εκστρατεία δυσφήμησης εναντίον του Βασίλη Μπολάνου, που αγγίζει τα όρια της καλλιέργειας εθνικού μίσους. Η προσπάθεια αυτή εξελίσσεται σε ένα δυνατό εμπόδιο στο δρόμο της ολοκλήρωσης του τόπου μας στις ευρωατλαντικές δομές, δηλητηριάζει το εξαίρετο κλίμα της αλληλοκατανόησης και του αλληλοσεβασμού και παραπληροφορεί την κοινή γνώμη».

Ο πρόεδρος του «ΚΕΑΔ» στράφηκε και εναντίον των αλβανικών ΜΜΕ, που, όπως τόνισε, «παραπληροφορούν την κοινή γνώμη» στον τρόπο με το οποίο παρουσίασαν και συνεχίζουν να παρουσιάζουν το υπόμνημα της «Ομόνοιας» προς την ελληνική Βουλή.

«Οι πιέσεις και οι απειλές κατά του Βασίλη Μπολάνου, αναμένεται να κορυφωθούν όσο πλησιάζουμε στις δημοτικές εκλογές. Οι Αλβανοί δεν μπορούν να αποδεχτούν το γεγονός πως ο σημερινός δήμαρχος Χειμάρρας, δηλώνει ανοιχτά την εθνική του καταγωγή και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Ελλήνων, όχι μόνο στην αναγνωρισμένη μειονοτική ζώνη με τα 99 χωριά, αλλά σε ολόκληρη την Αλβανία», δήλωσε στη zougla.gr ο Φρ. Μπελέρης, πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, που εδρεύει στην Αθήνα.

Τι λέει η πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα, κ. Μιναρόλι Βίλι, ο οποίος δήλωσε ότι αποκλείει ο κ. Μπολάνος να δέχεται απειλές για τη ζωή του και υποστήριξε ότι χαίρει της προστασίας του αλβανικού κράτους, όπως κάθε πολιτικό πρόσωπο στην Αλβανία.

Δήλωσε ότι δεν έχει υπόψη του, τους βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του κ. Μπολάνου από Αλβανούς βουλευτές και ότι αμφιβάλλει γιατί, όπως είπε, οι βουλευτές του αλβανικού κοινοβουλίου έχουν άριστες σχέσεις μεταξύ τους.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του, ενδεχομένως να σταθεί εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Βίλι είπε ότι δε βλέπει κάποιο εμπόδιο, μάλιστα, υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αρωγός των Τιράνων σε αυτή τη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: