14/12/08

Κομισιόν: Πουλήσατε τα μεταλλεία Κασσάνδρας 35 φορές φθηνότερα



Υποπτη θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πώληση των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας μόνο έναντι 11 εκατ. ευρώ στην «Ελληνικός Χρυσός» Α.Ε. Και αποφάσισε χθες να κινήσει έρευνα σε βάθος...


Τον Ιούλιο του 2007 η Επιτροπή έλαβε καταγγελία βάσει της οποίας ήδη από το 2003 η Ελλάδα είχε χορηγήσει παράνομες ενισχύσεις στη μεταλλευτική εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» Α.Ε. στο πλαίσιο της πώλησης των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας -τα οποία παράγουν χρυσό και χαλκό- έναντι 11 εκατ. ευρώ .

Η Κομισιόν κατέληξε στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πούλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας χωρίς ανοιχτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών σε τιμή πολύ κατώτερη της αγοραίας.

Τον Ιούνιο του 2004, 6 μόλις μήνες μετά τη συναλλαγή αυτή, μια διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο υπολόγισε την αγοραία αξία των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε 408 εκατ. ευρώ , δηλαδή πάνω από 35 φορές μεγαλύτερη της τιμής πώλησης των μεταλλείων. Επιπλέον, η σύμβαση πώλησης περιλάμβανε φοροαπαλλαγή και μείωση των διαφόρων νομικών αμοιβών υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός» Α.Ε.

«Κρυφά πλεονεκτήματα»

Βάσει των κοινοτικών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις οι παρεμβάσεις του Δημοσίου σε εταιρείες που ασκούν οικονομική δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθούν ελεύθερες ενισχύσεων, εφόσον πραγματοποιούνται υπό όρους αποδεκτούς για έναν ιδιωτικό φορέα που ενεργεί βάσει των κανόνων της αγοράς (αρχή του επενδυτή της οικονομίας της αγοράς). Ως εκ τούτου κατά τη διάρκεια της επίσημης διαδικασίας έρευνας η Επιτροπή θα ελέγξει κατά πόσο το Δημόσιο ενήργησε ως πωλητής της οικονομίας της αγοράς στο πλαίσιο της πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Σχολιάζοντας την απόφαση η αρμόδια για τον ανταγωνισμό επίτροπος Νέλι Κρος δήλωσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν χορηγήθηκε κάποιο κρυφό πλεονέκτημα στην "Ελληνικός Χρυσός" Α.Ε. σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων και ότι η Ελλάδα ενέργησε όπως θα ενεργούσε κάθε άλλος ιδιώτης πωλητής σε σχέση με την πώληση των υπόψη περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=79184436

Δεν υπάρχουν σχόλια: