26/2/09

O ΛΑ.Ο.Σ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ


Ο πρόεδρος και οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. κατέθεσαν επερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών με θέμα τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα στην Θράκη. Το κείμενο της επερώτησης έχει ως ακολούθως;
Η Θράκη, λόγω, κυρίως, της στρατηγικής της θέσεως, υπήρξε κατά το παρελθόν θέατρο διεκδικήσεων πολύχρονων υποδουλώσεων και αιματηρών αγώνων μέχρις ότου να αποκτήσει την εθνική της ελευθερία και να ενσωματωθεί οριστικά στο ελληνικό κράτος.
Δυστυχώς όμως και ενώ θα περίμενε κανείς ότι το πολύπαθο αυτό κομμάτι του Ελληνισμού, όντας ταυτόχρονα και κομμάτι της Ε.Ε., θα είχε κατά τον 21ο αιώνα μία απρόσκοπτη από επιβουλές ανάπτυξη προσηλωμένη στην επίλυση των κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων, αυτό εξακολουθεί να απειλείται και να διεκδικείται από την γείτονα χώρα της Τουρκίας. Το πρόβλημα ξεκινά από τον εναπομείναντα μουσουλμανικό πληθυσμό στην περιοχή μετά την Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα την τελευταία εικοσιπενταετία. Η προσπάθεια της Άγκυρας να κηδεμονεύσει την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη είναι ολοφάνερη. Την αντιμετωπίζει διπλωματικά ως «στρατηγική μειονότητα», ειδικά μετά την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και ανομολόγητος αλλά βασικός της στρατηγικός στόχος είναι κάποτε να συγκυβερνήσει στην Θράκη. η πολιτική της Άγκυρας, η οποία έχει ως βασικό μοχλό και κέντρο της προσπάθειας αυτής το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, εκδηλώνεται;
-Με τη δημιουργία στην περιοχή «τουρκικών συλλόγων» που υπόσχονται να βοηθήσουν την μειονότητα με χρηματοδότηση από το εξωτερικό για να αποκτήσει νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια και άλλου είδους υποδομές.
-Με την παράλληλη επέκταση δικτύου συλλόγων «Δυτικοθρακιωτών» στο εξωτερικό με προφανή επιδίωξη την διεθνοποίηση εντυπώσεων δήθεν καταπίεσής τους.
-Με την κινητικότητα των μη αναγνωρισμένων από την ελληνική πολιτεία μουφτήδων και του Τούρκου προξένου της Κομοτηνής προς την Τουρκία και την διατήρηση στενοτάτων επαφών με την κυβέρνηση της Άγκυρας.
-Με την συνεχή επίσκεψη από την Τουρκία υπουργών, βουλευτών και αξιωματούχων στην μουσουλμανική μειονότητα και με τις εμπρηστικές τους δηλώσεις περί «τουρκικής» μειονότητας.
-Με την ατυχή προβολή παρομοίων δηλώσεων κατά καιρούς από Έλληνες μουσουλμάνους βουλευτές όλων των κομμάτων.
-Με την δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της Θράκης.
Η Άγκυρα απαιτεί συνεχώς;
-Να εκλέγονται οι βακουφικές επιτροπές (ήδη είναι νόμος του κράτους η εκλογή των διαχειριστικών επιτροπών των βακουφίων).
-Να εκλέγονται οι μουφτήδες, ενώ σε όλο τον κόσμο (μηδέ της Τουρκίας εξαιρουμένης) διορίζονται από το κράτος.
-Να λειτουργήσουν μειονοτικά νηπιαγωγεία στην Θράκη.
-Να συνυπολογίζονται οι μουσουλμάνοι Πομάκοι και Τσιγγάνοι (Ρομά) της Θράκης ως «τουρκογενείς».
Δυστυχώς σε όλα τα ανωτέρω παρατηρείται εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως μία ανεξήγητα παθητική στάση απέναντι στις απαιτήσεις και τις δραστηριότητες της Άγκυρας και των ανθρώπων της στο προξενείο, με αποτέλεσμα η Τουρκία να αποθρασύνεται και να προωθεί τη δημιουργία στην Θράκη ενός οιονεί κράτους εν κράτει.
Το πρόβλημα επιτείνεται και από την χαμηλή οικονομική ανάπτυξη της περιοχής η οποία συνίσταται στα εξής:
-Η Θράκη κατατάσσεται μονίμως σε μία από τις πιο φτωχές περιοχές της Ε.Ε.
-Οι νομοί της παραμένουν από τους φτωχότερους και στην Ελλάδα.
-Ο αγροτο-κτηνοτροφικός κλάδος με τα γνωστά προβλήματα που τον μαστίζουν πανελλαδικά εδώ και χρόνια, τελεί υπό εξαφάνιση.
-Τα ιστορικά συνεταιριστικά εργοστάσια της περιοχής κλείνουν.
-Οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες του μεταποιητικού τομέα μετακομίζουν στις γειτονικές χώρες για να μειώσουν το κόστος παραγωγής.
-Υπάρχει μία ευρύτερη τάση φυγής των κεφαλαίων και των επιχειρήσεων λόγω και της τουρκικής απειλής.
-Ο τεράστιος φυσικός και αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής παραμένει εξοργιστικά ανεκμετάλλευτος από τουριστικής πλευράς.
Γενικότερα, η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει ότι η ανάπτυξη της Θράκης είναι υπόθεση εθνικής προτεραιότητος και ότι το παρόν και το μέλλον της δεν εξαρτώνται μόνον από την αμυντική της θωράκιση, αλλά και από την οικονομική, δημογραφική, κοινωνική και πολιτισμική της ανάπτυξη.
Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάται ο κ. υπουργός:
-Για την παθητική στάση της ελληνικής κυβερνήσεως απέναντι στις προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειες της Τουρκίας και των ανθρώπων του προξενείου της Κομοτηνής.
-Για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε να θωρακισθεί οικονομικά, δημογραφικά, κοινωνικά και πολιτιστικά η περιοχή της Θράκης.

Πηγη: ΝΕ.Ο.Σ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ http://neoskellas.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: