2/2/09

Τα σχέδια της Τουρκίας για την Αν. Μακεδονία και την Θράκη Ζητάνε τζαμιά στη Θεσσαλονίκη Η Αθήνα είναι έτοιμη για παραχωρήσεις

Ο «νεο-οθωμανισμός», το δόγμα της σύγχρονης τουρκικής διπλωματίας μετά την ουσιαστική εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού οράματος, κινητοποιεί τις τουρκικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια προς την κατεύθυνση της χειραγώγησης του μουσουλμανικού πληθυσμού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων διπλωματικών κύκλων, η Τουρκία επιχειρεί να αναδειχθεί σε ηγέτιδα όλων των ομοθρήσκων της που ζουν εδώ και για το λόγο αυτό επαναφέρει -πιεστικά- το αίτημά της για ανέγερση τζαμιού. Το ενδιαφέρον της Αγκυρας απλώνεται από τη Θράκη ως τη Ρόδο (όπου γίνεται καταγραφή ζημιών σε ισλαμικά κτίσματα!) και από την Αθήνα ως τη Μακεδονία

Το τρίπτυχο της επιρροής
Μουσουλμανικοί σύλλογοι στη Θεσσαλονίκη ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και, με την καθοδήγηση του τουρκικού προξενείου, θέτουν επιτακτικά θέμα ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους. Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι εξηγούν ότι η επέκταση της τουρκικής επιρροής στον κόσμο στηρίζεται πλέον στο τρίπτυχο «θρησκεία-πολιτισμός-ιστορία». Προκειμένου να εξυπηρετήσουν αυτή τη στρατηγική, οι Τούρκοι διπλωμάτες που θα υπηρετήσουν στην Ελλάδα διδάσκονται νωρίτερα, ινκόγκνιτο, ελληνικά σε εγχώρια ιδρύματα. Στις οδηγίες τους περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων που αναδεικνύουν τον «τουρκισμό» και η αναζήτηση συνδέσμων μεταξύ γλωσσικών ιδιωμάτων που θα μπορούσαν, στην πορεία του χρόνου, να τεκμηριώσουν μειονοτικές αξιώσεις.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, έμπειροι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για ανεπιβεβαίωτες αλλά διακινούμενες πληροφορίες κατά τις οποίες η Αθήνα προτίθεται να αποδεχθεί το τουρκικό αίτημα για εκλογή των μουφτήδων εφόσον τους αφαιρεθούν οι δικαστικές αρμοδιότητες. Το πρόσχημα, δηλαδή, (εάν ισχύουν αυτά τα σενάρια) θα είναι η κατάργηση της αντιδημοκρατικής σαρίας για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.
Αλλά το αντάλλαγμα προς την Άγκυρα θα είναι η δυνατότητα των αιρετών μουφτήδων να λειτουργούν ως πολιτικοί-θρησκευτικοί ηγέτες της μειονότητας, που θα κηδεμονεύεται ευθέως από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Και, κατά συγκλίνουσες διπλωματικές εκτιμήσεις, αυτό θα είναι ένα αντάλλαγμα με βαρύτατο πολιτικό και κοινωνικό κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: