14/1/09

Ο μποναμάς της κυβέρνησης για τους Έλληνες εργάτες: ανοιχτά τα σύνορα για Βούλγαρους - Ρουμάνους

Ελάχιστη δημοσιότητα πήρε το πρωτοχρονιάτικο «δώρο» που έκανε η κυβέρνηση στους ανειδίκευτους και χαμηλής ειδίκευσης Έλληνες εργάτες: λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει το «βέτο» που είχε θέσει προ διετίας – όπως άλλωστε είχε δικαίωμα - στην ελεύθερη απασχόληση Βούλγαρων και Ρουμάνων στην χώρα μας. Μάλιστα, η προ διετίας απαγόρευση είχε προβληθεί με πρωτοσέλιδα από τον φιλοκυβερνητικό τύπο (δες πχ. Ελεύθερος Τύπος, 17/11/2006)

Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά, η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει να κάνει χρήση των σχετικών μεταβατικών διατάξεων και άρα, από 1ης Ιανουαρίου 2009, Βούλγαροι και Ρουμάνοι υπήκοοι μπορούν πλέον να εγκαθίστανται ελεύθερα και να απασχολούνται στην χώρα μας (Ελεύθερος Τύπος, 31/12/2008). Η ηγεσία του υπουργείου ευελπιστεί ότι με την κίνηση αυτή θα περιοριστεί η αδήλωτη εργασία ενώ εκτιμάται ότι η ροή Βούλγαρων και Ρουμάνων εργαζομένων προς την χώρα μας θα είναι μικρή και άρα δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στην αγορά εργασίας.

Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι, όταν προ διετίας οι δύο αυτές χώρες εντάχθηκαν στην ΕΕ, η χώρα μας, η οποία είχε τότε πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους προβλεπόμενους σημερινούς, άσκησε το δικαίωμά της να απαγορεύσει την δυνατότητα εργασίας σε εργαζομένους από την Βουλγαρία και την Ρουμανία, ενώ σήμερα, εν μέσω οικονομικής κρίσης και με δυσοίωνες προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης και για την απασχόληση στην χώρα μας, η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει αυτούς τους περιορισμούς.

Πάντως, η έλευση Βούλγαρων και Ρουμάνων ως εργαζομένων από χώρες μέλη της ΕΕ δεν συνεπάγεται ότι δεν θα πέσουν θύματα εκμετάλλευσης, εφ’ όσον βρουν μισθούς υψηλότερους από αυτούς που είχαν στις χώρες τους – αλλά χαμηλούς για το επίπεδο της Ελλάδας. Το ίδιο άλλωστε δεν ισχύει και για τους εκ των υστέρων νομιμοποιημένους μετανάστες, αλλά και για πολλούς Έλληνες που απασχολούνται σε κλάδους με μεγάλη προσφορά εργασίας;

Επιπλέον, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης περί μικρής εισροής εργαζομένων από αυτές τις χώρες μένει να επιβεβαιωθούν. Αν αυτές αποδειχθούν λανθασμένες τότε κάποιοι κλάδοι – ιδίως αυτοί της ανειδίκευτης και χαμηλής ειδίκευσης εργασίας - θα υποστούν σημαντικό πλήγμα καθώς σε μία περίοδο πτώσης της ζήτησης εργασίας λόγω οικονομικής κρίσης θα υπάρξει αύξηση της προσφοράς με αποτέλεσμα την πτώση των αμοιβών και την χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας. Από μία τέτοια κατάσταση οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι εργοδότες. Αξίζει χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι οι προ τριετίας εκτιμήσεις της Βρετανικής κυβέρνησης για εισροή εργαζομένων από τις χώρες της διεύρυνσης της ΕΕ έκαναν λόγο για 5.000 εώς 13.000 εργαζομένους ετησίως. Όμως η χώρα δέχθηκε περίπου 600.000 εργαζομένους μέσα σε δύο μόλις χρόνια (The Sunday Times, 23/7/2006).

Ας σημειωθεί ότι άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο αποφάσισαν να διατηρήσουν την σχετική απαγόρευση επικαλούμενες την οικονομική κρίση (EUObserver.com, 5/12/2008), ενώ η Βρετανία, επικαλούμενη και εκείνη την οικονομική κρίση, έθεσε ποσόστωση στον αριθμό των Βούλγαρων και Ρουμάνων ανειδίκευτων εργατών που θα δεχθεί σε 21.250 κατ’ έτος (The Guardian, 19/12/2008). Η Ελλάδα, αν το επιθυμούσε, θα μπορούσε να θέσει περιορισμούς στην ελεύθερη απασχόληση Βούλγαρων και Ρουμάνων για πέντε έτη ακόμα. Φαίνεται όμως ότι η χώρα μας θεωρεί ότι δεν έχει λόγους να ανησυχεί από την οικονομική κρίση και ότι οι προοπτικές της οικονομίας της είναι καλύτερες από εκείνες του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Βρετανίας και των άλλων χωρών που διατήρησαν τους περιορισμούς...


πηγη:
http://www.e-grammes.gr/article.php?id=3565

Δεν υπάρχουν σχόλια: