30/1/09

ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟ, ΘΑ ΤΟΝ ΣΕΒΟΝΤΑΝ ΝΕΚΡΟ;




ΤΙΜΑ ΤΑ ΡΑΣΑ ΤΟΥ Ο ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ. ΠΑΛΗΚΑΡΙΣΙΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
...


Τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη από τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιο που σε σημείωση του αναφέρετε στην μετάθεση της ημερομηνίας τέλεσης του πρώτου μνημοσύνου του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για μεθαύριο Κυριακή 1 Φεβρουαρίου. Ο Αμβρόσιος δεν μασά τα λόγια του...
Διαβάστε:

"Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ θα τελέσει επίσημα το ετήσιο μνημόσυνο την 1η Φεβρουαρίου 2009. Μερικοί εξέφρασαν ήδη την απορία πως και γιατί δεν προτιμήθηκε η 25η Ιανουαρίου 2009; Κάποιοι μάλιστα και εσκανδαλίσθησαν εκ της μεταθέσεως της ημερομηνίας αυτής. Διότι, ως συνηθίζεται, η ημερομηνία του μνημόσυνου προσδιορίζεται προ της ημέρας της τελευτής ενός πιστού και όχι μεταγενεστέρως. Βεβαίως ο Θεός είναι επέκεινα του χρόνου. Συνεπώς η ημερομηνία δεν παίζει κάποιο ρόλο ως προς την ουσία των πραγμάτων. Είναι όμως εξεταστέον: γιατί αποφασίσθηκε η μετάθεση της ημερομηνίας; Ποιος σοβαρός λόγος, άραγε, κατέστησε αναγκαία μια μεταγενέστερη ημερομηνία; .

Δεν είμεθα αρμόδιος να απαντήσουμε στην απορία αυτή. Οπωσδήποτε όμως επειδή μερικοί υπέβαλαν το ερώτημα, πρέπει να δώσουμε μια εξήγηση. Καθώς λοιπόν ακούσαμε γύρω από την 25η Ιανουαρίου 2009 είχε προγραμματισθή μία ακόμη ποιμαντική επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.. Βαρθολομαίου στην Ελλάδα, η οποία τελικά αναβλήθηκε. Όπως λοιπόν ήταν φυσικό η επίσκεψη του Πατριάρχου ώθησε την ημερομηνία τελέσεως του μνημοσύνου στην 1η Φεβρουαρίου!

Μπορούμε να διατυπώσουμε την άποψη, ότι η μετάθεση της ημερομηνίας γι’ αυτό το λόγο, αν βεβαίως η πληροφορία μας είναι αληθινή, μαρτυρεί έλλειψη σεβασμού στη μνήμη ενός Μεγάλου Αρχιεπισκόπου. Αλλά γιατί να τον σεβασθούν νεκρό, όσοι τον πολέμησαν με μανία όταν ακόμη ήταν στη ζωή; Η μακάβρια τελετή της επιβολής του επιτιμίου της «ακοινωνησίας» δεν μπορεί να εξαλειφθεί από τη μνήμη μας! Στην αρχαία Σπάρτη οι μανάδες έριχναν τα παιδιά τους στον Καιάδα! Στην νεώτερη Ελλάδα η Μητέρα Εκκλησία ρίχνει αρχιεπισκόπους στον Καιάδα της ακοινωνησίας!"

Αυτός είναι ο Αμβρόσιος και για όσους δεν τον έχουν παρακολουθήσει αυτός ήταν πάντα. Με παληκαρήσιες κουβέντες και βαθιά αγάπη για την Πατρίδα που δεν χάνει την ευκαιρία να διατυπώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: