3/8/09

ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 90 ΧΡΟΝΩΝ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΚΑΡΕΖΟΣ

Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ


Μοναδικός εν ζωή, από την τριανδρία της 21ης Απριλίου, είναι από σήμερα το πρωί ο Στυλιανός Παττακός αφού ο Νικόλαος Μακαρέζος (ταξίαρχος πυροβολικού το '67) 10 χρόνια μετά τον θάνατο του Γεωργίου Παπαδόπουλου, άφησε σήμερα το πρωί, σε ηλικία 90 ετών την τελευταία του πνοή.

Ο Μακαρέζος διετέλεσε αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του στρατιωτικού καθεστώτος και υπέυθυνος για την οικονομική πολιτική και διαχείριση της χώρας από την 21η Απριλίου εως και την 25η Νοεμβρίου του 75, όταν ανατράπηκε από τον Δημήτριο Ιωαννίδη, ανοίγοντας τον δρόμο της μεταπολίτευσης, της επιστροφής των πολιτικών και της δημοκρατίας.

Γεννήθηκε το 1919 στην Γραβιά Παρνασσίδος της Φωκίδας. Σχολείο πήγε στο χωριό του, το γυμνάσιο το έβγαλε στη Λαμία. Το 1937 πήγε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και την τελείωσε το 1940 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Α' βαρέος πυροβολικού. Ολοκλήρωσε την στρατιωτική του κατάρτιση στη σχολή πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο, στην αγγλική σχολή πυροβολικού στην Almaza του Καΐρου και στην αμερικάνικη σχολή πυροβολικού στο Μπάμπενχάουζεν της Γερμανίας. Εκτός αυτού σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες. Πήρε μέρος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έλαβε τον βαθμό του συνταγματάρχη. (wik.)

Καταδικάστηκε σε θάνατο, μετά από ενός χρόνου περιορισμό, τον Αύγουστο του 1975, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια. Αποφυλακίστηκε το 1990 λόγο ανηκέστου βλάβης της υγείας του και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων ενώ πολλά κείμενα του και έργα του παραμένουν ανέκδοτα.

Η κηδεία του Νικόλαου Μακαρέζου θα γίνει αύριο.

Πηγη: Στοχος

Δεν υπάρχουν σχόλια: