22/11/08

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ HΠΕΙΡΟ

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Μετά από ένα έντονο παρασκήνιο ετών, οι Αλβανοί πείστηκαν και υπέγραψαν για τη δημιουργία δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων στην επικράτειά τους. Επιτέλους, οι 8.000 Έλληνες πεσόντες ήρωες στο μέτωπο του ’40, θα αναπαυτούν. Από το Υπ.Εξ βγήκε εχτές η παρακάτω ανακοίνωση: «Μονογραφήθηκε χθες στα Τίρανα η ελληνοαλβανική συμφωνία για τη δημιουργία δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων στην Αλβανία για τους Έλληνες πεσόντες κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο 1940-1941. Διευθετείται έτσι ένα θέμα ιδιαίτερης ανθρωπιστικής και συναισθηματικής σημασίας για όλο τον ελληνικό λαό, για τον οποίο η ιστορική μνήμη της εποχής παραμένει ζωντανή. Μιας εποχής-σύμβολο για τους διαχρονικούς μας αγώνες για ελευθερία.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας προς την αλβανική κυβέρνηση και τον αλβανικό λαό για τη συνεργασία και κατανόησή τους, που οδηγούν σε αίσιο τέλος τη μακρόχρονη αυτή εκκρεμότητα».
Η εκκρεμότητα με τα νεκροταφεία, μας ντρόπιαζε ως χώρα. Οι ήρωές μας, έπρεπε να ταφούν εκεί που έπεσαν, υπέρ πίστεως και πατρίδος.
Εξάλλου, για εμάς τους Έλληνες ισχύει το εξής: «ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος». Το παρασκήνιο: υπογράψαμε ως χώρα τη Συμφωνία Σύνδεσης της Αλβανίας με το ΝΑΤΟ. Και εκεί κάπου, έληξε και η "εθνική" μας εκκρεμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: